Artykuł o salonach kosmetycznych

najbardziej popularny jest kolor czerwony. Kosmetyk ten stosowany jest głównie przez kobiety. Według niektórych źródeł lakier do paznokci wynaleziono w Chinach ok. 3000 lat przed naszą erą. Za panowania dynastii Ming długie, z

Dodane: 20-12-2016 07:37
Artykuł o salonach kosmetycznych

Poznaj historię lakieru do paznokci

Lakier do paznokci ? kolorowy lakier nakładany na paznokcie (zarówno u dłoni, jak i stóp) jako ozdoba. Dostępny jest w różnych kolorach, choć najbardziej popularny jest kolor czerwony. Kosmetyk ten stosowany jest głównie przez kobiety.

Według niektórych źródeł lakier do paznokci wynaleziono w Chinach ok. 3000 lat przed naszą erą. Za panowania dynastii Ming długie, zadbane paznokcie uważano za oznakę wysokiego pochodzenia. Lakier do paznokci był używany również w starożytnym Egipcie i przez Inków. Wynalazek współczesnego lakieru do paznokci pochodzi z roku 1932, kiedy to bracia Charles i Joseph Revson oraz ich przyjaciel Charles Lachman, wyprodukowali pierwszy lakier do paznokci o nazwie Revelon, zresztą stale jeszcze obecny na rynku.



Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lakier_do_paznokci


Dlaczego warto poddać się zabiegom pozwalającym na usunięcie cellulitu?

Cellulit to bardzo przykra utrata elastyczności skóry szczególnie w takich miejscach, jak uda czy pośladki. Wiele kobiet ma z tym olbrzymi problem. Chociaż istnieje na rynku sporo preparatów, które pomagają w jakiś sposób uelastycznić skórę, to jednak w przypadku nadwrażliwości na jakieś składniki takiego kremu możemy tylko pogorszyć swój stan. W takiej sytuacji warto poddać się zabiegom, które pozwalają na redukcję cellulitu. Trzeba przyznać, że usunięcie cellulitu jest obecnie możliwe właściwie tylko przez taki zabieg. Dzięki skorzystaniu z takiej możliwości wiele kobiet może nie tylko pozbyć się ?pomarańczowej skórki?, ale także często odbudować poczucie własnej wartości.


Z twojej kosmetyczki - lotion

Lotion ? płynny preparat o mlecznej konsystencji, niskiej lub średniej lepkości (mniejszej od żeli i kremów), przeznaczony do stosowania miejscowego na nieuszkodzoną skórę. Jest emulsją typu "olej w wodzie". Jako emulgatora przy sporządzaniu lotionów używa się alkoholu cetylowego. Przeważnie nie zawiera środków leczniczych, ale używany jest w celach kosmetycznych do wygładzenia i zmiękczenia skóry.


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lotion